Treceți la conținutul principal

Elita occidentala vazuta din perspectiva chinezeasca

https://americanaffairsjournal.org/2017/11/western-elite-chinese-perspective/

Puzhong Yao lucreaza la Goldman Sachs, deci a avut ceva succes si a cunoscut elita.

Spune ce soc a avut, venind din China care acum venereaza valorile occidentale traditionale: munca, succesul, metoda stiintifica, sa descopere ca intre timp vestul a renuntat la ele.

Chiar in universitati de nivel inalt, le-au inlocuit cu un sentimentalism excesiv:
  • nimic nu garanteaza succesul, totul e intamplare!
  • logo-urile frumoase vor schimba lumea! 
  • important este sa avem o chemare nobila, nu banii!
  • toata lumea se va emotiona la auzul unor povesti despre micro-agresiuni! 
Problema cu sentimentalismul excesiv este ca nu e justificat din nici un punct de vedere. In continuare, succesul - da exemplu Costco, ca companie americana care a urmarit sa isi serveasca clientii, plateasca bine angajatii si sa dea dividende - e legat de valorile anterioare. Costco nu accepta MBA; toti incep de la matura si se dezvolta de acolo cat pot.

Exista intre aceste schimbari una de care nu rade: e de acord ca intamplarea e mult mai importanta decat credea. Dar a gasit un mod de a trai cu ea: important e sa faci tot ce tine de tine, si sa nu te feliciti foarte tare de succes, nici sa nu te intristezi prea mult de esec, pentru ca astea depind intr-o oarecare masura si de intamplare.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce nu le datorăm nimic rușilor (nici măcar cuvintele slave din limba română)

Foarte tare articolul asta. Un mix de istorie si stiri noi.  https://www.vice.com/ro/article/evqm4w/nu-le-datoram-nimic-rusilor-nici-macar-cuvintele-slave-din-limba-romana “În legătură cu războiul ruso-turc din 1877-1878, un moment comic s-a întâmplat de altfel în martie anul acesta la Sofia, în momentul vizitei patriarhului rus Kirill, când acesta s-ar fi simțit lezat de faptul că premierul bulgar Boiko Borisov a mulțumit, printre altele, României pentru participarea sa la războiul de eliberare de turci. Nemulțumirea afișată public de patriarhul rus Kirill a produs o reacție violentă a vice-premierului bulgar Valeri Simeonov, ieșit din partidul ultra-naționalist Ataka, acesta numindu-l pe patriarhul Kirill „agent KGB” (sub numele Mihailov) și „Табачный митрополит!” („Mitropolitul țigărilor”, sau „Monseigneur tutun”, pentru traficul de țigări de care e acuzată patriarhia Rusiei). Carevasăzică până și naționaliștii bulgari sunt sătui de ruși. “

Natura si profesorul de biologie

am vazut un caz dragut, recent. Tot SUA. un profesor de biologie avea un caine grav bolnav, faza terminala si definitiva. L-a dat unui alt animal sa il manance (viu), si le-a aratat unor copii cum se intampla in natura. Scandal cat casa. Interesant era ca s-au scandalizat abia cetatenii dintr-un mega oras, ca le sunt lezate sensibilitatile. Copiii fiind crescuti la ferme, intr-un orasel mic, stiau cum e sa cresti un animal in scop de consum si nu au avut probleme psihologice de nici un fel. S-au suparat ca vor astia sa le dea afara profesorul, si zic ca mai vazusera inainte serpi hraniti cu soareci vii, si nu e mare diferenta. Deci natura asa e, in fiecare zi un animal de prada aflat in libertate mananca cateva animalute mici vegetariene in scop nutritional. Foarte bine ca profesorul le-a creat o conexiune cu natura, asta nu poate fi decat sanatos pe termen lung. Problema e ca cetatenii de la oras care cica iubesc natura is rupti cu totul de realitatea ei. O confunda cu Disney Show.

Deci cand a aparut Black Lives Matter

Ahahaha! Deci cand a aparut Black Lives Matter, un tip din Australia si-a facut repede o pagina pe Facebook cu numele asta. Pagina primea donatii pentru cauza, vindea tricouri, cu diferenta ca banii mergeau in buzunarul australianului. Cateva sute de mii de dolari  http://money.cnn.com/2018/04/09/technology/fake-black-lives-matter-facebook-page/index.html